MED ANLEDNING AV DEBATTEN OM MSG (GLUTAMAT)
Eftersom förvirringen är så stor angående vad GLUTAMAT är och var det kommer ifrån tänkte vi att det var bäst att skriva ner lite information här och hoppas att det ska hjälpa Er som känner Er osäkra på alla skriverier i tidningarna.
Det här är ett direkt utdrag ur ett mail (2007-11-30) från vår kryddleverantör som varit i direkt kontakt med Svenska Livsmedels Verket och deras kommentar som följer;
Nils-Gunnar Ilebäck, som är toxikolog och expert, understryker att SLV:s generella inställning till glutamat är att det är ett naturligt ämne som har en viktig funktion i kroppen. Användningen som tillsats i svensk livsmedelstillverkning är begränsad till små tillsatta mängder, lång ifrån riskabel nivå. De fall som beskrivs i media är användning på en helt annan nivå tillsammans med starka kryddor i Fjärran Östern. Överkänslighet mot glutamat är extremt ovanligt enligt Ilebäck.
Sammanfattningsvis bedömer SLV att användningen i Sverige inte är överdriven och att tillsatsen förutom sina goda charkteknologiska egenskaper, även är en viktig beståndsdel i människans ämnesomsättning.
Ilebäck skulle då kontakta informationschefen på SLV, Eva Korp, och föreslå tydligare info på SLV:s hemsida. Detta var 071130.
FAKTA om MSG Mono Sodium Glutamat = Natriumglutamat = E621
Informationen hämtad från EUFIC:s hemsida (European Food Information Council)
VAD ÄR MSG OCH VAR FINNS DET?
Natriumglutamat är ett salt av glutaminsyra. Glutamat är den aminosyra som förekommer naturligt i nästan alla livsmedel, särskilt i alla med hög proteinhalt såsom mejeriprodukter, kött och fisk samt i många grönsaker. Livsmedel som ofta används som smaksättning som t ex champinjoner och tomater, dessa inne håller en stor mängd glutamat.
Människokroppen producerar också glutamat och det spelar en nödvändig roll för kroppens normala funktion.
MSG som är tillsatt fungerar som på samma sätt som det förekommer naturligt i livsmedel. Det fungerar som smakförstärkare och är en femte smak som kallas umami och som beskrivs som buljonglik och köttig.
Inom EU är MSG klassat som en tillsats med nummer E621 och dess användning är reglerad i livsmedelslagen.
Typiska livsmedelsprodukter där man kan hitta MSG är djupfrysta maträtter. kryddblandningar, konserverade och torra soppor, salladsdressingar samt kött- och fiskbaserade produkter. I vissa länder används det som bordssalt.
HUR TILLVERKAS MSG?
Förr i tiden tillverkades natriumglutamat genom att extrahera ut det från proteinrika alger. Numera används inte denna tidsödande process längre utan det produceras i en industriell fermenterings process*.
ÄR MSG FARLIGT FÖR BARN?
Barn omsätter MSG på samma sätt som vuxna och därför är MSG inte särskilt farligt för barn. Ytterligare fakta är att mänsklig bröstmjölk innehåller 10 ggr så mycket glutamat som komjölk!
SAMMANFATTNING
Natriumglutamat är en av de mest undersökta livsmedelstillsatserna. Hundratals studier och ett stort antal forskarresultat har lett fram till att natriumglutamat är en säker smakförstärkare att använda.
*Ferment = jäsning
Enligt EU-lagen får inte livsmedel innehålla mer än 0,100 %, den vanligaste doceringen är 0,030-0,070 %, (hos oss tillsätter vi endast 0,010 %) alltså mycket långt under tillåtna mängden och för att få i sej 30-70 gr MSG måste man alltså äta upp till 100 kg korv/köttbullar/skinka! Och av Hellströmskorven måste man alltså sätta i sej 300 kg korv för att komma upp i 30 gr MSG..........
Det är inte tillåtet att ge MSG till spädbarn p g a att det redan finns så höga halter i modersmjölken.
OM FRÅGAN VARFÖR VI INTE TAR BORT MSG FRÅN VÅRA PRODUKTER?
Om var och en börjar fundera över vad man har i sitt hem så upptäcker nog de flesta att det finns t ex Buljontärningar, kanske någon soppa, sås, dressing? Och vem har inte ätit chips t ex....?
Tidningarna har lyckats skrämt upp alla konsumenter så till det vida att de tror att MSG ska vara någon form av nervgift. Om man läser på Wikipedia om glutamat (länk till sidan) så ser man där att glutamat är en viktig signalsubstans i hjärnan och där står också att FÖR MYCKET MSG är farligt. För mycket i det här fallet skulle alltså vara om man skulle äta t ex 300 kg korv om dagen....
Vi har gjort ett försök att ta bort glutamat från Hellströmskorven och den blev så helt annorlunda i smaken att det blev som en ny produkt och eftersom vi vill att våra produkter ska vara så lika ursprunget som möjligt och följa våra gamla recept från farfars tid så har vi valt att inte ta bort glutamat från våra produkter.
|